EXPANDING CHAOS DISKOGRAFI

8. ZERO WEIGHT (cd 2008) chaos008 (läs texterna - lyssna på Spotify)

Zero Weight är på sätt och vis ett temaalbum om avsaknaden av samvete och medkänsla. Musiken är elektroniskt baserad, men med diverse stråkar, gitarrer och annat skrammel, som ger en rå och nervig känsla åt rockhållet. Kanske med en industriell anstrykning? Och naturligtvis flörtas det en del med det lite mer experimentella som sej bör på en av våra plattor. Texterna handlar om personer som saknar empati, eller personer som lever eller arbetar med personer som saknar empati. Dom finns överallt och täcker hela skalan från psykopater via maligna narcissister till folk som bara är egoistiska och okänsliga.

Första inspelningsdagen var faktiskt 27 december 2007, men resten skrevs och spelades in under våren och sommaren 2008. Vi hade först tänkt släppa denna åttonde skiva den åttonde augusti, men tiden räckte som vanligt inte till. Därför släpptes den först 19:e december 2008.

Tack vare det senarelagda datumet hann vi ta in två gäster på plattan. Björn Rudolfsson hade vi sedan länge tänkt använda som gästsångare vid tillfälle. Nu kände vi att det skulle passa perfekt med honom på vissa partier i den dramatiska slutklämmen på skivan - The Empty Christ. Han fick spela in sin sång i hemmastudion i Zürich efter många långa och krångliga mail där vi försökte förklara vad vi var ute efter. Tomas Öberg var också ett givet val då vi behövde nån som kunde hjälpa oss med lite plockande på en akustisk gitarr. Anette brukar hjälpa oss med röstpålägg och hon skulle egentligen ha gjort speakerrösten på Behind Fences, men där dök tidsbristen upp igen, och vi fick ta in en annan flicka som gjorde rösten med bravur, men gärna vill vara anonym.

I övrigt spelades skivan in i Östersund och Orrviken, där den också mixades och alla bilder togs.

Första arbetsnamnet på skivan var Cut Up, vilket handlade dels om dom sönderklippta känslor som finns i personerna låtarna handlar om, och dels om att vissa partier i låtarna är lite klipp mellan olika scener, som om det vore filmmusik. Sen ändrade vi oss till Zero Weight, ett samvete utan tyngd, vilket passade mer med hur texterna utvecklade sej. Ett tag tänkte vi döpa den till The Empty Christ, vilket hade varit fräsigt, men inte är riktigt lika subtilt.

 

LÅTLISTA:

1. Persuation Rocks (6:29)
2. Womans High Boots (3:30)
3. Behind Fences (4:51)
4. The City Ghost 4:15)
5. Procrastination Hymn (6:04)
6. Sisyfos Incorporated (4:53)
7. The Malignant Narcissist (2:02)
8. The Empty Christ (10:34)

 

Text och musik skrevs, producerades och framfördes av Markus Widegren & Anders Rudolfsson.

Till vår hjälp hade vi gästmusikerna Tomas Öberg (akustisk gitarr på låt 5 & 8), Björn Rudolfsson (sång på låt 8) och Ellinor Kall (röst låt 3).

Inspelning, mixning & mastring av Anders Rudolfsson, inspelat i Östersundstrakten under 2008. Omslag, foton & design av Markus Widegren. Modell på bilderna i omslaget var Camilla Pålsson.

chaos008 | n©b | © EXPANDING CHAOS 2008. Alla rättigheter reserverade.

Remix-version (släppt på Spotify): Mixning av Anders Rudolfsson i Orrviken 2011.

 

TILLBAKA TILL DISKOGRAFI.