Artikel av Markus Widegren

Artikel om öppnandet av restaurang Torn1

Förstklassig gastronomi med lokala smaksensationer intar Torn1

“Det var kärlek vid första ögonkastet”, säger Christian Moborg stolt när han visar oss runt i det gamla slakteriets nyrenoverade lokaler.

“Jag valde lokalerna lika mycket som de valde mig.”

Rustika tegelväggar, massiva ståldörrar och möbler i grovt trä, plåt och läder hälsar oss välkomna när vi besöker Torn1 i Tornby, Linköping. Varsamt har det gamla slakthuset renoverats och omformats för att hysa en förstklassig gastronomisk restaurang. Den unika industriella känslan har dock bevarats och utgör en stor del av den historiska karaktär som restaurangen andas, vilket lämnar oss med en estetisk besöksupplevelse utöver det vanliga.

Köket, som är själva hjärtat i verksamheten, är helt nyrenoverat med tillhörande modern utrustning. Christian har valt att hålla köket öppet för att gästerna ska kunna samtala med kockarna och få sin mat färsk och rykande varm, direkt efter att de avnjutit den generösa salladsbuffén.

Det är med samma personliga filosofi som Torn1 drivs. Spindeln i nätet är föga förvånande mästerkocken själv, Christian Moborg. Hans entusiasm inför mathantverket syns tydligt när man ser tillbaka på vad han tidigare åstadkommit. Med erfarenhet från franska Michelinbelönade stjärnkrogar har han varit på finalplats i Årets kock 2005, vunnit Årets krog 2006, samt rankats högst i Östergötland av restaurangguiden White Guide för sin tidigare verksamhet på Stångs Magasin i Linköping.

Med stor entusiasm och matvana ser vi Christian arbeta inför den stora öppningen av Torn1 nu i november. Det mäktiga höga taket i lokalerna matchar Christians höga ambitioner och vision om att erbjuda gourmetmat av hög kvalitet till en bred publik. Drömmen är att lyfta Östergötlands gastronomiska nivå, en dröm han vill uppnå genom nära samarbeten med lokala producenter.

Ett steg i att lyckas förgylla matkulturen i regionen menar Christian ligger i att restauranger använder råvaror av god kvalitet och smak. Både konsumenter och producenter måste ställa högre krav för att åstadkomma en förändring och bidra till en hållbar miljö. Därför har Torn1 valt att servera ekologiskt, kravmärkt och till största delen lokalproducerade råvaror.

Just i mathantverket ser vi Christian briljera som allra mest. I köket blandar han erfaret tradition och modernitet, samtidigt som han låter sig inspireras från det internationella, nationella och lokala köket för att skapa fantastiska smakkombinationer. Med unika erfarenheter från såväl Frankrike som Norrland lagar han allt från gourmetluncher till husmanskost och vegetariskt. Vad sägs om en lättrökt renytterfilé med smörstekt svamp, eller en enkel vaniljparfait med varma hjortron?

För den som har mycket att göra på jobbet eller vill komma hem och slappna av efter en späckad arbetsdag erbjuder Torn1 en färdigpackad, färdiglagad, matkasse. Den innehåller lika god mat som det som serveras i restaurangen, med förrätt, huvudrätt och dessert. Torn1 erbjuder även catering och ett helt nytt koncept: Östergötlands första matstudio, där kursdeltagarna under inspirerande guidning lagar en middag tillsammans.

Det är helt enkelt svårt att inte bli betagen av Torn1:s fantastiska atmosfär och ljuvliga matos, med två rymliga matsalar, två konferensrum och den storslagna tegelsalen som tillsammans rymmer hela tusen personer. Det gamla slakthuset har fått nytt liv, och det kommer definitivt att bli en restaurang som många väljer att ta sina affärsluncher till i framtiden. Själva längtar vi redan till det planerade gastronomiska julbordet och ännu ett hjärtligt samtal med kockarna på Torn1; ett koncept som känns helt rätt i tiden.


  • Skapat av: Markus Widegren
  • Arbetsplats: Kreativ Kraft i Linköping
  • Uppdragsgivare: Restaurang Torn1
  • Producerat år: 2015
  • Copywriting / Varumärkesjournalistik