Intervju med en backendutvecklare

När jag några dagar i förväg bokade tid för en intervju med Fredrik svarade han, med ett stadigt grepp om kaffekoppen, att han tänkte öva på att säga: “Ingen kommentar!” Jag förstod att detta skulle bli en svår nöt att knäcka. Jag skrev ändå ner några frågor om både yrke och privatliv hoppades. Kanske kunde jag få veta något mer om honom trots att han på kontoret upprätthåller en aura av mystik runt sitt privatliv. Om jag lyckades? Det återstå att se nedan.

Fredrik Haglund är 38 år och arbetar på Kreativ Kraft i Linköping. Där är han system- och backend-utvecklare, men gör även mycket annat då det ibland är lite diffusa gränser på en mindre byrå. Han har ägnat sig åt programmering och IT så länge att han enligt sig själv, i all blygsamhet, blivit expert på att vara bra på mycket. På Kreativ Kraft har han varit sedan början av 2015 och innan det han har jobbat med inriktning mot webb sedan 2007.

Hur kommer det sig att du blev backend-utvecklare?
– Från början var det tv-spel, man ville programmera spel, men det är ju länge sen, slutet av 80-talet nästan. Sen har det väl mer blivit en anpassning efter vad som eftersöks, då mer och mer flyttar ut på webben.

Vad gör du rent konkret?
– Sätter upp nya servrar, konfigurerar och skriver bakgrundskod som till exempel hämtar och visar material så frontend (som utformar det visuella) har något att jobba med.

Hur har du fått dina kunskaper?
– Både självlärd och genom utbildningar på högskola och några andra ställen. Kunskapsmässigt hade det nog gått bra även utan utbildningen, men en del arbetsgivare vill ju ha nån typ av papper också.

Har du några tips till den som vill bli programmerare?
– Man kan ju inte bli expert på allt. Jag har en polare som läser till systemutvecklare, han tycker att han måste kunna det och det och det – allt – men man kan ju inte kunna allt. Då får man ju bara ångest om man försöker lära sig allt. Man måste begränsa sig till något område. Sådant vet man kanske inte på en gång, men man kan hitta det under till exempel en utbildning.

Hur fick du jobbet här på Kreativ Kraft?
– Jag såg en platsannons och kom in genom en rekryteringsfirma som bollade mig vidare hit. Sen gillar jag ju whisky precis som chefen – och man måste ju passa in med folket som jobbar här.

– Det är schysst folk som jobbar här. Nästan alla har samma konstiga humor. Och fördelen med ett mindre företag är att man inte måste ha kostym och slips varje dag. Ett lite mer öppet klimat.

Hur är det att jobba på Kreativ Kraft?
– Arbetet är omväxlande, det kan dyka upp något som måste göras direkt, då är det bara att hoppa över till det.

– Den största utmaningen är att sätta sig in i helt nya saker som man inte gjort tidigare. Och det är ju bra, då lär man sig något nytt. Till slut blir man expert. Alternativt galen.

– En annan utmaning är ju att det är lite ansträngande att arbeta med någon som håller på LHC i hockey när man själv håller på FBK. Men vi har lärt oss att mötas på mitten genom att ingå konstiga vad med varandra.

– Det har även varit intressant att lära sig mer om e-handel där vi har gjort många olika projekt. Där har man kunnat experimentera lite för att hitta rätt.

Finns det något projekt du önskar du hade varit med och gjort?
– Det skulle ha varit med och utvecklat nåt av de klassiska spelen. Eye of the Beholder till exempel.

Har du något personligt drömprojekt du skulle vilja jobba med i framtiden?
– Något musikaliskt. Oklart exakt vad just nu. Det är kanske mer en ursäkt för att köpa mer studioutrustning.

Har du spelat i några band eller har du gjort soloprojekt?
– Enbart soloprojekt för det är ingen annan som gör lika bra musik och då vill jag inte spela in sånt.

Finns det något material utgivet?
– Några skivor finns på Spotify, men man är ju inte framgångsrik innan man blivit privatkopierad. https://open.spotify.com/album/645MsyvL8X0dIXjoGemwfZ

Vad gör du när du inte jobbar eller spelar musik?
– Programmerar. Det kan vara grafiska grejer eller egentligen ganska blandat nuförtiden. Jag gjorde till exempel ett biljettbokningssystem för ett LAN-party i Norge åt en kille som köpte en synth av mig för evigheter sen. Det var en MS-20, mycket trevlig, med version två-filtret. Inte lika ilsket som version ett-filtret.

Vad ska ett företag tänka på när de skaffar en hemsida?
– Varför vill de ha hemsidan? Vad vill de nå ut med? Vad är det övergripande syftet?

– Om hemsidan ska vara väldigt statisk och inte ändras så mycket, om det bara är några sidor med statisk text behöver man inte använda CSM, då är det onödigt och överkomplicerat. Men om det ska ändras ofta, om kunden ska kunna lägg in material själv är det bra att använda till exempel WordPress som vi anpassar efter just den kunden. Det underlättar när kunden vill lägga in eller ändra text och bild. Annars måste man något bygga eget och det tar tid och tid är pengar.

Har du någon programmeringsguru eller idol?
– Näe, det skulle vara mig själv då.

Ser du några kommande trender inom backendprogrammering?
– Det är dolt i det vakuum som framtiden består av.

Tack för intervjun! Då ska du bara få sätta ihop en lista med tips på tre till fem album eller spel…
– Men det kan ju inte vara tre till fem! Det måste ju vara fyra. Kan ju inte vara ojämnt antal. Tre till fem!?

//Markus Widegren

Markus praktiserar som copywriter på Kreativ Kraft. Där skriver han copytexter, texter för sociala medier och lär sig mer om SEO.


  • Intervju & artikel av: Markus Widegren
  • Uppdragsgivare: Kreativ Kraft
  • Skapat år: 2015