Kinda Ostkaka

KINDA OSTKAKA

Klassisk hemostkaka med mandel

Vår hembakade ostkaka görs enligt gammalt beprövat östgötskt recept med ekologisk mjölk från vår egen bondgård.

På Fresons bageri & trädgård gör vi sedan länge en mycket uppskattad ostkaka med lite extra grovhackad mandel, något som vi tycker gör stor skillnad för finsmakaren. Vare sig det är en strålande varm sommardag eller en kall vinterkväll med norrsken avnjuts ostkaka bäst om den serveras ljummen med sylt och grädde!

En produkt från Fresons bageri & trädgård, Rimforsa, Sverige


Tillvägagångssätt

Under en universitetskurs i förpackningdesign arbetade vi med skarpa uppdrag. Kinda Ostkaka behövde få en ny och mer lockande förpackning så jag arbetade fram ovanstående design och copytext med Josef Alin som illustratör. I briefen från uppdragsgivaren Fresons trädgård & bageri, som är ett mycket litet familjeföretag, framkom att de behövde en ny förpackning som var billig att producera medan produkten samtidigt skulle kännas hemgjord och hantverksmässig. Skapades i samklang med syskonprodukten Kinda Kalvdans.

När det gäller designen fann jag i min research att samtliga konkurrerande ostkakor hade exklusiva fyrfärgstryck och påkostade förpackningar. Jag valde istället att använda en enkel brun papp-påse med enbart svart tryck som omslag till den inre ostkakeformen av tre orsaker. Det skulle på ett utmärkt sätt möta kravet på att vara ekonomiskt försvarbar genom att vara extremt billig att producera. Det skulle det ge en retrokänsla som förstärker det genuina, förpackningen skulle ge en gammaldags känsla och föra tankarna till gamla tiders lanthandel och saluhallar där man ofta packade varor i sådant papper. Och det skulle även i sin enkelhet förstärka den handgjorda, lokalproducerade känslan. Att jag bad Josef teckna en enkel bild av huvudingrediensen mandlar i klassisk illustrationsstil förstärker känslan av en enkel bild som går lätt att trycka även med gamla metoder. På baksidan syns även två mandlar överlappande intill varandra så att de bildar ett hjärta, något jag ville använda som klisterlappar för att försluta förpackningen.

Gällande copytexten ville jag att den på några få rader skulle förstärka känslan av lokalt, hantverk och ekologiskt, samt ge en känsla av att traditionellt är hög kvalitet. Jag lyckades få in några ord om en särskiljande egenskap – den mer grovhackade mandeln – och i förbifarten försökte jag slå sönder uppfattningen om att ostkaka är en säsongsbetonad rätt. Dessutom ville jag undvika att ha en separat text om hur den ska tillagas så serveringsförslaget fick bli slutklämmen. Texten är ett exempel på hur jag lyckades inkludera alla dessa element i få ord och ändå behålla en familjär stämning och helhet i texten. 

Detta exempel (och Kinda kalvdans) visar hur jag hanterar hela kedjan från brief, research, idégenerering, urval och implementering av både helhetskoncept och specifik copytext.


  • Skapad av: Markus Widegren (koncept, copy & design) och Josef Alin (illustrationer)
  • Uppdragsgivare: Fresons trädgård & bageri
  • Producerad: 2014
  • Verktyg: Inkscape, Photoshop