Personas för flera olika företag

Personas för elbolag – Facebook, Twitter, Instagram

JENNIFER
Jennifer är 31 år och sambo med sin pojkvän. Hon har ett enkelt men stilfullt inrett hem med mycket återvunnet och begagnat som moderniserats.

Både hon och pojkvännen är miljömedvetna och engagerade, delar poster och debatterar klimat och artiklar om tydliga tecken på klimatförändringar, till exempel ovanligt väder och naturkatastrofer. Kan skriva om stort och smått, som en post om nackdelarna med att tvätta bilen på garageuppfarten.

Hon stödjer välgörenhet och har till och med varit volontär för Läkarmissionens kampanj “Köp en säker förlossning”. Hon har även varit aktiv för att skapa bättre situationer för kvinnor i utvecklingsländer.

Handlingskraft och “gör-det-själv-anda” har alltid varit utmärkande drag för Jennifer – hon får saker gjorda.

På fritiden är hon gärna ute i naturen, tränar och håller sig i form. Gillar både underhållning och intellektuell stimulans. Och vill ha mycket humor i sitt liv.

JONATHAN
Jonathan är 36 år och singel. Han är en lugn och trygg ex-norrlänning som nu bor i Östergötland och jobbar som webbansvarig på ett medelstort företag. Han är inte så engagerad i inredning så hans tvåa är lite av en klassisk ungkarlslya.

Han tränar två gånger i veckan, är tävlingsinriktad och gillar att spela både dator- tv- och brädspel. Han umgås gärna med vänner och är alltid den som drar ihop till grillkvällar och samkväm.

Över sociala medier kommunicerar han mycket med sina vänner, både seriösa inlägg och lite nördig humor. Han använder främst Facebook och Twitter för mer privata inlägg medan han är mer professionell på LinkedIn.

Bryr sig om miljö- och klimatfrågor men orkar inte engagera sig så mycket själv. Han gillar att optimera sin tillvaro men har inte orkat bry sig om att se över vare sig elavtal eller pensionsfonder på länge.

PER
Per Larsson, 48 år, arbetar som kommunikatör inom miljö och energifrågor. Han har en fru och två barn. Bor i en villa i Kimstad utanför Linköping och tar Östgötapendeln in till jobbet i Linköpings centrum.

På väg till jobbet på morgonen kollar Per sina sociala medier – Twitter, FB och LinkedIn för att ha koll på det senaste. På eftermiddagen tar han paus från arbetet och surfar runt lite på nätet – debatterar och postar några fler inlägg. Han delar och postar inlägg främst om klimat- och energifrågor, debatterar och analyserar klimatavtalet, retweetar världsnaturfonden WWF och andra klimataktiva användares poster.

På fritiden händer det även att han postar mer personliga saker som fotboll, trav och en och annan lyxig whiskybild. Men även om det är privata poster håller han en professionell framtoning i alla sina sociala medier.

Per ägnar en hel del tid med familjen och har en god tillvaro. Ska han resa försöker han åka tåg i största möjliga mån och handlar ekologiskt och närproducerat. Han lyssnar gärna på klassisk musik. Ser inte så mycket på tv utan följer nyheter i andra medier.

LENA
Lena Olofsson är 41 år gammal och jobbar som administratör på företaget X. Hon bor med sin man och två barn, 6 och 9 år gamla, i en villa i Hejdegården, Linköping. Hennes föräldrar bor i ett hus på landet och familjen är ofta där och hälsar på.

Lena är utbildad ekonom och har just flyttat upp på karriärsstegen och in i sitt nya kontor på företaget X. Hon trivs med jobbet och vill utvecklas vidare. Hon är engagerad inom miljömedvetenhet och humanitära frågor, samt verksam för jämställdhet. Hon tränar och är i god form. Hon äter nyttigt och ekologiskt. Favoritbutiken är Fiskmagasinet Norrköping. Springer åtminstone en gång i veckan ett varv runt Stångån.

På fritiden är hon aktiv, träffar ofta vännerna och eftersom hon älskar musik går hon gärna på konsert. Nu senast såg hon Madonna i Globen. Gillar även pyssel och mys med familjen. Äldsta dottern är hästtjej så mycket tid spenderas på en hästgård i närheten av Eva-Lenas föräldrar. Simmar ibland med barnen på Tinnerbäcksbadet. När barnen så småningom flyttar hemifrån vill hon ta sig tid att resa mer.

Sociala medier Lena använder aktivt är främst Facebook, Twitter och Instagram. På Facebook blandar hon privata och professionella inlägg. Där har hon kontakt med både kollegor och vänner. På Twitter visar hon sin mer yrkesmässiga sida. På Instagram är det mest privata bilder på sina aktiviteter, hästarna, barnen, pyssel och mys, samt inspirationsbilder.

Hon är öppen och ganska rakt på sak. Formulerar sig väl, men kort och kärnfullt. Tycker inte om att krångla till det. Hon är van vid professionell kommunikation och förväntar sig konkret tydlighet men med en personlig tilltalston som kan slå sig lös och vara kreativ när det passar ämnet.


Personas för mäklarfirma

VIKTORIA
Victoria är en 32-årig singelkvinna som bor i en etta/tvåa som är hennes första bostadsrätt. Hon har jobbat några år och rest runt i världen innan hon började plugga juridik vid universitet. Nu har hon tagit examen och jobbar som advokat på en mindre byrå.

Hon är även kreativt intresserad, fotograferar oftast i svartvitt men även i färg om det är höst, och tycker om en mer modern estetik. Hon gillar enkel och smakfull inredning, och tycker att en gråskala ger finare nyanser än om man blandar in för många färger. Alla resor har gjort henne världsvan och hon tar gärna intryck från olika kulturer. Hon tycker det är viktigt att trivas hemma och inreder i en utvald stil och med eftertanke. Det är inte bara en bostad, det är en förlängning av hennes person.

På fritiden träffar hon gärna relativt många väninnor över en latte på stan men bjuder hon hem någon så är det färre, några nära vänner för ett glas vin. Hon är modemedveten men har inte det allra senaste. Lagar hälsosam, ekologisk mat, och äter gärna raw food eller sushi. Hon har en svaghet för visuellt vacker mat. Hon har en tydlig närvaro i sociala media och har på Instagram dels ett inspirationskonto för spännande bilder hon tagit själv och dels ett privat konto för sina sociala bilder. En av hennes stora förbilder är Laleh och hon lyssnar gärna på Silvana Imam och Ane Brun. Dessutom har bandet Kent hängt med sedan ungdomen.

När det gäller framtiden vill Victoria jobba kvar på advokatbyrån några år till och bygga upp erfarenhet. Sedan tänker hon söka sig till en större byrå som fortsättning på sin karriär. Slutmålet är lite av en dröm – att starta sin egen byrå. Det krävs mycket jobb för att nå dit, men det är hon med sin ambition villig att lägga ner. Hon räknar med att bo kvar i lägenheten allra minst fem år till.

PÄR
Pär är en 47-årig man med fru, Lisa, och två barn på 13 (Robin) och 15 år (Caroline) som bor i en fyra. Familjen har även hunden Tudor. Pär jobbar som teamledare inom miljö- och energiteknik på Linköpings kommun.

Han tar sig till jobbet på en cykel av god kvalitet och han började använda cykelhjälm när barnen var små. Cykeltävlingar tittar han gärna på men är inte så intresserad av att tävla själv. Det är själva konceptet cykel som tilltalar honom i all sin enkelhet. Och miljövänligheten förstås. På jobbet är han ofta klädd i tweedkavaj och rutiga skjortor.

Som person är han jordnära, öppensinnad, konversativ, trevlig och konkret. Stödjer gärna humanitära organisationer och skänker ofta till insamlingar. Han gillar att läsa, både fysiska böcker och e-böcker, vilket som faller sig mest praktiskt. Han är ganska pragmatisk utom då det gäller LP-skivor. Han är mycket musikintresserad och innan barnen kom gick han ofta på konserter. Hans favoritband har alltid varit tyska ur-syntharna Kraftwerk. Han är hyfsat aktiv på Facebook och tycker sig vara i framkant av sociala medier jämfört med kollegorna. Han är dock på det området hopplöst omsprungen av sina barn.

När det gäller framtiden är han till största delen hoppfull. Han är stolt över sina barn som gör bra ifrån sig i skolan och har god kontakt med dem, trots att de är typiska tonåringar. Han vill förstås deras bästa och känner han sig någonsin bekymrad är det över klimathotet. Det är delvis därför han har det jobb han har. Han tänker att familjen bor kvar i fyran åtminstone tills båda barnen har flyttat ut. Förmodligen till och med längre då han redan börjat fantisera om att göra ett av rummen till musikrum.

ALICE
Alice är en kvinna som nyss fyllt 60 år. Hon bor med sin make Gunnar i en trea. Den köpte de efter att ha sålt sin villa då de en dag insåg att barnen var utflugna sedan länge och att det mest kändes jobbigt att sköta alla sysslor som krävs när man bor i en villa. Hon arbetar som högre mellanchef inom administration på ett stort byggföretag. Där är hon omtyckt och uppskattad av sina medarbetare.

På fritiden gillar hon att koppla av från administration och allvar med matlagning, bakande, sköta om blommorna och kryddväxterna, gå långpromenader i naturen med maken och så läser hon gärna deckare och “tantsnusk”. Hon gillar även gamla tiders Hollywoodstjärnor och hade som ung en klippbok med filmstjärnor i. Hon har skaffat Netflix där hon ser film och serier. Hon lyssnar på Elvis och gammal rock’n’roll, men även svenska artister som Eldkvarn, Orup och Imperiet.

Hon bjuder gärna hem vänner och serverar alltid något gott till umgänget. I hemmet håller hon ordning och har en medveten stil, som kanske inte är den modernaste, men ändå tyder på en viss inredningsmedvetenhet. Hon är även med sina vänner engagerad i människorättsfrågor.

Inför framtiden har Alice och hennes make byggt upp en ekonomisk buffert och de ser fram mot att kunna leva gott efter pensionen. De planerar att bo kvar i sin trea och ha tid att umgås med vänner, resa och kanske köpa en kolonilott för att få pyssla med en liten trädgård.


  • Samtliga personas utvecklade utifrån analys av respektive företag av: Markus Widegren
  • Uppdragsgivare: Kreativ Kraft
  • Kunder: Se rubrik till varje inlägg.
  • Skapat år: 2015-2016