Innanför skyltfönstret (2000)

Jag undrar om hon såg mej.

Hon var söt och glad. Mycket charmig.

Det blåste till precis då jag hade fått syn på henne och jag höll på att tappa halsduken. Det var vinter då. Jag tittade ner några ögonblick och när jag sökte efter henne längre fram på gatan där hon nyss varit på väg mot mej kunde jag inte se längre. Hon hade svängt och var på väg in i en klädaffär.

Jag ville inte ropa till henne, det var så många människor mellan oss. Hon gick in genom dörrarna och jag såg mej själv speglas i fönsterglaset. Jag fortsatte gå tills jag hade passerat affären men stannade sedan upp. Jag såg henne titta på kläder därinne.

Tänk om hon gick in bara för att undvika mej?

Jag fortsatte några steg men stannade igen. Ville tala med henne, träffa henne. Om hon hade sett mej borde hon anta att jag också såg henne. Då kan jag ju inte gå in. Jag kände mej pinsam och började gå igen. Jag längtade efter henne. Så jag stannade och gick tillbaka. Några sekunder till och det hade varit försent. Nu kunde jag gå in och säga lite skämtsamt att jag nog såg henne.

Hon log och verkade glad över att se mej. Jag kände mej plötsligt blottad på något sätt och började irra med blicken. Jag som alltid har kunnat se på henne utan att bli rädd. En skarp känsla av övergivenhet smetade ner insidan av lyckan att få träffa henne; jag ville att det skulle vara hon och jag. Vi bytte några triviala ord. Fast jag ville säga att hon är vacker och att jag tycker om henne.

Plötsligt var jag på väg därifrån. Jag kände mej tvungen att gå innan jag blev tråkig. Jag kom ut på gatan och fortsatte som om inget hade hänt. Det kändes faktiskt som om episoden aldrig hade ägt rum.

Jag undrar fortfarande om hon hade sett mej eller inte.

Om Markus Widegren

Skriver fiktion i form av romaner, noveller, texter och poesi i vitt skilda genrer. Ofta rör sig berättelserna djupt in i mörkret – gärna på gränsen till sammanbrott. Gör musik både solo och med bandet Expanding Chaos. Har även ett förflutet som filmskapare. Skriver just nu på nästa roman.