Vad jag minns angående det levande mönstret (1996)

Det var som om ett mörker tagit form runt mig den där natten då jag djupt inne i spegeln såg Mönstret första gången. Det svepte förbi mina ögon på ett ögonblick, och försvann sedan bortom pyramidens fjärde hörn. Det hade en underlig effekt på mig, för efteråt tycktes jag se det överallt: i min frukost, i böcker, i mina fingeravtryck; jag var besatt av de fina linjerna, cirklarna och färgerna.

Jag trodde att Mönstret var universums dolda urverk. Tyvärr förstod jag inte vad det innebar, så jag höll tyst och frös ner mig själv för säkerhets skull. Dessvärre fanns dess väsen redan inom mig, och rörde upp bortglömda minnen för att i kaoset kunna slinka ut obemärkt.

Jag frågade mig vem var jag att neka Mönstret dess rättmätiga existens? Jag, som råkat absorbera dess ande genom att skymta de böljande trådarna och dess svepande vågor bakom den blanka spegelytan i Calliopes hall den där kvällen; kunde jag ha rätt att hålla något så kraftfullt och vackert fångat inom mig?

Den frågan besvarades åt mig då jag överförde en liten del av dess komplicerade struktur till ett skissblock medan jag sov. Det var då jag förstod vad det ville. Dess mål var att komma ut ur min trånga kropp och sprida sig så att fler kunde se sanningen.

Jag kunde inte annat än göra Mönstret till viljes, så jag målade det. Stort, för att ingen skulle se helheten ‑ och smått, för att ingen skulle se delarna. På så sätt lyckades jag hålla det under kontroll även utanför mig själv.

Till slut insåg jag att jag var den enda som förstod. Så, en gryning, när jag dansade med mig själv på en platta av marmor, förvandlades jag sakta till de svaga, blåvita strålarna i Mönstrets oändliga magnetfält. Jag svävade fram över det absolut kalla golvet, och dess väldiga avgrund.

Då kändes plötsligen allt väldigt uppenbart; det var inte universums urverk som fanns inom mig, utan mitt eget väsen.